zondag 19 november 2023

Yapp's Nickelodeon

Tijdens de lockdowns van '20-'22 werd ik op mezelf teruggeworpen. In deze chaotische periode kwam het idee op om een virtuele bioscoop te creëren. Met een bescheiden verdienmodel. €10,- per maand voor een wekelijkse muziekclip. Vanuit deze kamer met een gordijn als greenscreen, een skelet en een hoop instrumenten stuurde ik mijn filmpjes de wereld in.
In 2 jaar heb ik zo'n 100 filmpjes gemaakt. Op zijn top had ik 60 bezoekers per maand. Dit filmbestand werd de basis van een multimediaal concert. 1 Muzikant met 10 instrumenten en een bioscoopscherm. Na een paar inspeelconcerten op "Fete de la Musique" en diverse auberges beleefde Yapp's Nickelodeon zijn vuurdoop in Theatre de la Passerelle in Limoges.
De reacties van het Franse publiek. "We vonden de show van Yapp echt ontroerend, met zijn oprechtheid en poëzie, een combinatie van humor met verdriet, liefde met vreugde. Hij deelde een stukje van zijn leven met ons, hij bood ons zijn hart met al zijn talent als theatermaker en muzikant, met oprechtheid en emotie, en we waren diep geraakt. Gilles en Odile"(Montlucon).
De reactie van directeur Michel Bruzat van La Passerelle:
“Je neemt ons mee naar andere kusten, naar een andere lezing van de wereld. Muziek is de eerste vorm van geestelijk verzet. Jouw werk weerspiegelt de man die jij bent.Bij jou waait de wind! MERCI!
En toen op weg naar Nederland voor de Nederlandse première in Gouda.
En ....het Nederlandse publiek?
’Erg bijzonder. Jaap beschikt over een meeslepende betoverende muzikaliteit en creativiteit die hij uit in het bespelen van meer dan 10 instrumenten, prachtig in beeld brengt door te verhalen over zijn familie, van voor zijn geboorte en later, met persoonlijke foto's en breder welgekozen filmpjes over leven, liefde, dood en
 de waarde van thuis zijn thuis hebben... En zijn energie, zijn Klezmerklanken leiden je ziel naar een wereld waar geen terug is…’
Heleen Janssens (kunsthistorica)

Wat valt er nog te zeggen? Spelen!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten